Щи – украинска супа с топчета и кисело зеле
Супа с месо, кисело зеле, зелева чорба, картофи и моркови.
Моята прабаба почина на 96 г. Беше омъжена за белогвардеец от Псков и от него бе усвоила доста рецепти. Ето една от тях, която ми е много любима защото е намесено киселото зеле.
Необходими продукти:
- 1 малка кисела зелка
- 3-4 картофа
- 2 моркова
- 1 пакетче кайма
- 1 стрък праз лук
- 1 яйце
- черен и червен пипер на вкус
- зелев сок
- брашно за паниране
Начин на приготвяне:
Нарязва се киселото зеле на ситно и се запържва с нарязания стрък праз, поръсени с червения пипер на вкус (аз слагам повече). След това се залива с 200 мл. зелев сок и вода в зависимост колко обемна супа искате - аз слагам 2-3 чаши вода. Оставя се супата да заври. През това време си подготвяте сместа за топчетата - 250 кайма, яйцето, черен пипер и сол на вкус. Размесвате я хубаво, оставяте я да престои докато супата заври, след това правите топчета с малка чаена лъжичка, овалвате ги в брашното и слагате в супата. Оставяте да поврят 10-15 мин. След това нарязвате на кубчета картофите, а морковите на шайби и ги добавяте. Оставяте супата да се довари докато омекнат зеленчуците. Сервира се поръсена с черен пипер и с лъжица сметана.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ