Супа щи с телешко и печено зеле
Зимна супа от кисело зеле с месо, зеленчуци и сметана.
Необходими продукти:
- 800 г телешко месо
- 600 г кисело зеле
- 40 г масло
- 3 картофа
- 1 морков
- 2 глави лук
- 30 г сухи гъби
- 1/2 бяла ряпа
- 2-4 скилидки чесън
- сол, пипер, бахар и дафинов лист
- връзка магданоз
- заквасена сметана за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Измийте телешкото месо. В тенджера сипете 2 литра хладка вода, пуснете месото в нея и щом закипи отпенете бульона. Направете го още два пъти в рамките на следващите 10 минути. След това добавете моркова, нарязан на едри колелца, дафинови листа на вкус, черен пипер и бахар на зърна и една глава лук, нарязана на едро. Намалете огъня и оставете да къкри час и половина. Проверявайте периодично дали е нужно да добавите още вода. След това посолете на вкус и оставете да ври още час и половина.
2. Вземете си гювече или глинен съд с капак и вътре нарежете зелето. Ако е прекалено кисело, добавете 1/2 ч.ч. вода, ако е с приятна киселост - сипете 1/2 ч.ч. от саламурата му. Отгоре нарежете чесъна, другата глава лук и ряпата. После сложете и маслото, нарязано на няколко бучки. Пуснете да се пече на 180 градуса във фурна за 3 часа, като на всеки 30 минути проверявате да не загори зелето. Ако тръгне да го прави, сипете няколко лъжички вода. След три часа извадете зелето от фурната - ароматът му е неустоим и в него се крие очарованието на супа щи.
3. Залейте сухите гъби с топла вода.
4. Прецедете бульона и го върнете в съда, където в врял. Месото охладете, за да не пари на пръстите и нарежете на малки хапчици. Върнете ги в течността и добавете обелените и нарязани на парченца картофи. Добавете 1-2 с.л. брашно, разтворено в малко вода за сгъстяване на бульона. Изсипете го през цедка и бъркайте непрестанно - така няма да стане на бучки. Следва да изиспете зеленчуците от фурната в супата. После наситнете гъбите и сложете и тях в тенджерата. Добавете още 1-2 дафинови листа и оставете да къкри 40 минути. На 30-тата минута добавете наситнения магданоз.
5. Поднесете супата с лъжичка заквасена сметана и любимия хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ