Регистрация

Шопска яхния с пиперки, патладжан и пиле

Шопска яхния с пиперки, патладжан и пиле
Лесно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 10661

Народна манджа с пилешко месо, зеленчуци и сос за топене на хляб.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1/3 от неголямо пиле
  • 5-6 червени чушки
  • 2 средни моркова
  • 1 среден патладжан
  • 2 големи глави кромид лук
  • 2 средно големи настъргани домати или домати от консерва
  • 1 връзка магданоз
  • 1 ч.л. червен пипер
  • ½ ч.л. черен пипер
  • ½ ч.л. куркума
  • 1 с.л. препечено брашно
  • 3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Сварявате пилето в  тенджера, до готовност. Във водата, в която варите пилето сложете: 1 цял морков, 1 цяла глава кромид лук, 1 с.л. целина (по желание), нарязаните дръжки на китката магданоз, 1 дафинов лист, 6-7 зърна черен пипер и 3-4 зърна бахар (по желание). Така овкусявате не само пилето, но и бульона, който може да съхраните и да ползвате, когато ви потрябва “био” бульон :-)

Нарежете лука и морковите на ситно и ги задушете за около 10 мин, с малко олио.

Добавяте към тях червения пипер, куркумата и препеченото брашно. Към тях добавете нарязаните чушки, патладжан, настъргани домати, свареното пилешко месо и 2-3 черпака от бульона, в който е вряло пилето. На яхнията са й нужни не повече от 20-30 минути и е готова. На изключен котлон добавете половин връзка ситно нарязан магданоз. Добър апетит!

 *Лесен трик за съхраняване на бульон е да го прецедите и сипете във формите за лед. Така, когато ви потрябва, винаги имате на разположение домашен бульон.

**Препеченото брашно може да подготвите предварително и да го съхранявате в буркан. То се прави като на тиган до златисто препичате брашно.

пилешка яхния с домати и моркови по шопски

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
6
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта