Шопска яхния с пиперки, патладжан и пиле
Народна манджа с пилешко месо, зеленчуци и сос за топене на хляб.
Необходими продукти:
- 1/3 от неголямо пиле
- 5-6 червени чушки
- 2 средни моркова
- 1 среден патладжан
- 2 големи глави кромид лук
- 2 средно големи настъргани домати или домати от консерва
- 1 връзка магданоз
- 1 ч.л. червен пипер
- ½ ч.л. черен пипер
- ½ ч.л. куркума
- 1 с.л. препечено брашно
- 3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Сварявате пилето в тенджера, до готовност. Във водата, в която варите пилето сложете: 1 цял морков, 1 цяла глава кромид лук, 1 с.л. целина (по желание), нарязаните дръжки на китката магданоз, 1 дафинов лист, 6-7 зърна черен пипер и 3-4 зърна бахар (по желание). Така овкусявате не само пилето, но и бульона, който може да съхраните и да ползвате, когато ви потрябва “био” бульон :-)
Нарежете лука и морковите на ситно и ги задушете за около 10 мин, с малко олио.
Добавяте към тях червения пипер, куркумата и препеченото брашно. Към тях добавете нарязаните чушки, патладжан, настъргани домати, свареното пилешко месо и 2-3 черпака от бульона, в който е вряло пилето. На яхнията са й нужни не повече от 20-30 минути и е готова. На изключен котлон добавете половин връзка ситно нарязан магданоз. Добър апетит!
*Лесен трик за съхраняване на бульон е да го прецедите и сипете във формите за лед. Така, когато ви потрябва, винаги имате на разположение домашен бульон.
**Препеченото брашно може да подготвите предварително и да го съхранявате в буркан. То се прави като на тиган до златисто препичате брашно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ