Шоко мус с бисквитки
Шоколадов крем с бити белтъци и сметана.
Апетитен шоколадов мус - кремообразен десерт с въздушна текстура и пленяващ вкус, който се прави с няколко продукта и повечко бъркане. А как да го смесите и поднесете, украсен с бисквити и мента - показват в канала Sugar Crystal Kitchen.
В купа на водна баня се разтапят 200 г шоколад (можете да смесите млечен шоколад с по-голямо количество какао и шоколадови капки) със 100 г масло докато се получи еднородна смес. Белтъците и жълтъците на 6 яйца се разделят и жълтъците се добавят един по един в леко охладената шоколадово-маслена смес при постоянно бъркане. Белтъците се разбиват на сняг, като малко след началото на бъркането постепенно в тях се изсипват 6 с.л. захар. Отделно на пяна се бият и 150 мл сметана.
Сега идва ред на смесването на кремовете. 1/3 от сметаната се добавя в шоколадовия крем и се бърка нежно с шпатула до пълно смесване. Следва втората третина, а после и последната сметанова част. Същото се прави и с белтъците. Полученият мус се разпределя в десертни чаши, чието дъно се чуква в плота, за да слегне пълнежа. После се прибират в хладилник за 2 часа.
Преди поднасяне по желание можете да придадете елегантна визия като покриете с шапка от сметана от флакон, поръсите с натрошени шоколадови бисквити и боцнете по листенце мента. Как точно се приготвя този десерт без брашно - гледайте във видеото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ