Шоколадофи мъфини с глазура
Мъфини с шоколад и глазура от крема сирене с кленов сироп.
Необходими продукти:
За мъфините:
- 220 г масло
- 150 г захар
- 150 г кафява захар
- 4 яйца
- 250 г тъмен шоколад
- 270 г брашно
- 1 ч.л. сода за хляб
- 150 мл сурватка
- 2 пакета (общо 16 г) ванилова захар
За глазурата:
- 150 г меко масло
- 100 г кафява захар
- 100 г крема сирене ("Philadelphia"), на стайна температура
- 100 мл кленов сироп
- 200 г пудра захар
- 2 формички за печене на мъфини или 24 хартиени чашки
Начин на приготвяне:
На шоколадовите мъфини:
1. Разтопете шоколада с малко сметана и охладете.
2. Разбъркайте маслото с двата вида захар и ваниловата захар с миксер.
3. Прибавете яйцата, едно по едно, като разбърквате много хубаво след всяко.
4. Прибавете шоколада.
5. Прибавете смесеното със содата брашно и редувайте със суроватката.
6. Сложете тестото в чашките, като ги пълните на 3/4 от ръба.
7. Печете в загрята отгоре и отдолу фурна 25 мин.
На глазурата:
1. Смесете хубаво маслото със захарта.
2. Прибавете крема сиренето и кленовия сироп.
3. Прибавете колкото пудра захар желаете, докато сместа стане с подходящата гъстота за глазура. Можете да я оставите за 20 мин. в хладилника.
4. Намажете охладените кексчета с глазурата.
5. Украсете с малко шоколадови гранули, шоколадов крем, карамел, какао - по желание.
6. Охладете ги напълно, може и в хладилника и поднесете с кафе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ