Руло с орехи и кленов сироп
Ванилия, канела, джинджифил и кленов екстракт лъхат от домашния ви пай.
Необходими продукти:
За кекса:
- 4 яйца, отделно
- ½ ч. ч. плюс 2 с. л. кафява захар
- 1/4 ч. л. морска сол
- ½ с. л. сода за хляб
- ½ ч. л. канела на прах
- ½ ч. л. смлян джинджифил
- 1 ч. л. смелен бахар
- 3/4 ч. ч. орехи, смлени
- пудра захар
За крема:
- 2 ч. ч. пълномаслена сметана
- ½ ч. л. ванилия
- ½ ч. л. канела на прах
- 1/3 ч. ч. кленов сироп
Начин на приготвяне:
1. За кекса – разбийте с тел жълтъците със захарта и оставете настрана.
2. Разбийте с миксер белтъците на сняг.
3. Прибавете содата, джинджифила, бахара, канелата и смлените орехи към сместа с жълтъците. Добавете и 1/3 от белтъците и внимателно разбъркайте.
4. Добавете останалата част от белтъците и смесете внимателно.
5. Изсипете тестото в намазнена (или покрита с хартия за печене) тавичка с размери 20х30 см. Печете 15-20 минути на предварително загрята на 180 С фурна. Оставете готовия блат да се охлади напълно.
6. Докато се охлажда блата, изсипете сметаната в купа и разбъркайте с миксера на средна степен докато започне да се сгъстява. Прибавете ванилията, канелата и кленовия сироп и продължете да бъркате докато се сгъсти без да става на бучки. Поставете купата в хладилника докато чакате блата да се охлади напълно.
7. Когато блатът е напълно охладен, намажете го с половината до три-четвърти от крема. Навийте блата откъм късата страна на руло и го прехвърлете в подходяща за сервиране чиния/табличка. Поръсете го с пудра захар (по желание).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ