Бързо домашно песто с кедрови ядки
Как се прави сос песто вкъщи?
Необходими продукти:
- 180 г листа босилек
- 2-3 скилидки чесън
- 70 г кедрови ядки
- 1 ч.л. лимонов сок
- 300 мл зехтин
- 100 г рендосан пармезан
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 с.л. сол
- прецизен чопър или уред за смутита
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре листата босилек и си пригответе останалите продукти, за да са ви под ръка.
2. В купата на чопъра или джусъра изсипете чесъна и кедровите ядки и смелете. После добавете и листата босилек и смелете отново.
3. Смелете с лимоновия сок, после налейте и зехтина и превърнете в сравнително хомогенна каша.
4. Остава рендосания пармезан, солта и пипера. Смелете финално.
5. Използвайте като сос за основа на пици, за сервиране на меса, за намазване на брускети и покапване на зеленчуци. Това е базисен италиански сос, който изстрелва храната в други измерения. Слагайте по малко - силен е. Съхранявайте в буркан в хладилника за около седмица и се наслаждавайте всеки път, когато се появи желание за вкусна и изтънчена храна.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ