Шкембе чорба със застройка по русенски
Шкембе чорба с кисело мляко, яйца и морковена мазнина.
Шкембе с кисело мляко, жълтъци и каротиново олио се разкрива като народна кулинарна традиция от русенския край в канала Кухнята на Звездев. Това е супа, която българският вкус особено би харесал, а за чужденците изглежда като смело гастрономично преживяване. Тъй като във видеото чорбата се готви за промишлени нужди, в домашната кухня ще ви се наложи да разделите количествата на продуктите на 6, за да успеете да поберете супата в личната си голяма тенджера. Добре е да готвите тази чорба в студените дни, защото макар че не изисква суета около печката, вкъщи трябва да има някой докато шкембето се вари. Можете да го варите само 3 часа на умерен огън или за 50 минути в тенджера под налягане.
След варенето шкембето се оставя да се охлади, бульонът се запазва, а събралата се отгоре мазнина се изхвърля - твърде е смрадлива. Напълно охладеното шкембе се наситнява. Около 1 л от бульона се прецежда. В тенджера се отделят жълтъци, разбъркват се с кисело мляко и бульон и се подгравят. В друга тенджера се кипва бульон с прясно мляко и постепенно се налива част от него при яйцата. После кисело-млечната смес отива при млечната част. Сгъстява се с брашно и се добавя масло. Посолява се, добавя се шкембето и се оставя да кипне.
За каротиновото олио се рендосва морков, залива се с олио и се кипва. Добавя се червен пипер. След като се охлади, се прецежда. Отделно в купичка се смесват намачкан чесън със сол, оцет и вода. Врялото шкембе се поднася със заливка от олиото и добавка от чесновата смес. Гледайте видеото, за да видите как майстор Левент готви шкембе за посетителите на ресторанта си в село Николово.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ