Шакшука - задушени яйца върху зеленчуци
Подобие на миш-маш по средиземноморски.
Средиземноморска рецепта без морски дарове - оказва се, че има и такава, пък и е доста модерна и нашумяла, въпреки че елините са си готвели варианти на ястието от векове. Каналът Всегда Вкусно показва как се прави Шакшука - безмесно основно, идеално за обяд или лека вечеря, особено в сезона на доматите.
В тиган със сгорещена мазнина се запържва наситнено люто чушле, добавя се наситнен чесън, сладка чушка и след това захар за регулиране на киселинността и домати на кубчета. Овкусява се със сол и пипер, добавя се босилек и кориандър и се оставя докато заленчуците се задушат. Следва да се оформят гнезда и в тях да се чукне по яйце. После НЕ се бърка, за да се получат идеални гнезда. А колко ще държите на огъня, зависи от степента на рохкост на жълтъка, която желаете.
Как точно се прави - гледайте във видеото, а ако искате точните продукти и стъпки на направа, вижте рецептата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ