Регистрация

Забулени яйца в доматен сос с лук

Забулени яйца в доматен сос с лук
Лесно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 1844

Задушени яйца с домати, масло, лук и подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 40 г орехи + вряла вода
  • 1 голяма глава лук
  • 50 г масло
  • 400 мл консерва нарязани домати в доматен сос
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. червен сладък пипер
  • 1 ч.л. сух риган или сух босилек
  • 150 мл вода
  • 6 яйца
  • сол и пипер
  • 2 скилидки чесън
  • листата на връзка магданоз

Начин на приготвяне:

1. Орехите залейте с вряла вода и оставете да покиснат. Идеята е да свалите лесно ципата им. Можете вместо това да ги изсушите на слаба фурна или да замените с белени ядки като бланширани бадеми или лешници.

2. Лука нарежете на тънки полумесеци и разделете влакната.

3. Маслото сложете в голям тиган на умерен огън и щом се стопи добавете лука. Гответе 4-5 минути при постоянно бъркане докато леко позлатее.

4. Залейте с доматите, добавете сол, чубрица, червен пипер, риган или босилек. Разбъркайте и оставете да покъкри 2-3 минути.

5. През това време нарежете на ситно ядките. Не ги смилайте с чопър, защото стават на брашно, а при рязането се получават малки парченца, създаващи приятна хрупкавост на ястието.

6. Сипете водата, изчакайте да кипне, добавете ядките, размешайте и оставете да се готви още 2 минути на умерена температура.

7. С дървена лъжица оформяйте гнезда в доматения сос. Чуквайте по яйце в купичка и изсипвайте нежно и внимателно в гнездото. Когато и 6-те яйца са наместени в ястието, без да бъркате (трябва да си останат цели), поръсете със сол и пипер само яйцата отгоре, сложете капак и гответе 4-6 минути до желаната готовност. Идеята е белтъкъкт да се втвърди, а жълтъкът да остане сравнително рохък. Ако не харесвате течен жълтък - дръжте 8 минути под капак.

8. През това време наситнете листата магданоз и скилидките чесън. Поръсете ги на финала на готвенето, махнете от огъня и оставете още 1 минута под капак.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 30 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта