Забулени яйца в доматен сос с лук
Задушени яйца с домати, масло, лук и подправки.
Необходими продукти:
- 40 г орехи + вряла вода
- 1 голяма глава лук
- 50 г масло
- 400 мл консерва нарязани домати в доматен сос
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. червен сладък пипер
- 1 ч.л. сух риган или сух босилек
- 150 мл вода
- 6 яйца
- сол и пипер
- 2 скилидки чесън
- листата на връзка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Орехите залейте с вряла вода и оставете да покиснат. Идеята е да свалите лесно ципата им. Можете вместо това да ги изсушите на слаба фурна или да замените с белени ядки като бланширани бадеми или лешници.
2. Лука нарежете на тънки полумесеци и разделете влакната.
3. Маслото сложете в голям тиган на умерен огън и щом се стопи добавете лука. Гответе 4-5 минути при постоянно бъркане докато леко позлатее.
4. Залейте с доматите, добавете сол, чубрица, червен пипер, риган или босилек. Разбъркайте и оставете да покъкри 2-3 минути.
5. През това време нарежете на ситно ядките. Не ги смилайте с чопър, защото стават на брашно, а при рязането се получават малки парченца, създаващи приятна хрупкавост на ястието.
6. Сипете водата, изчакайте да кипне, добавете ядките, размешайте и оставете да се готви още 2 минути на умерена температура.
7. С дървена лъжица оформяйте гнезда в доматения сос. Чуквайте по яйце в купичка и изсипвайте нежно и внимателно в гнездото. Когато и 6-те яйца са наместени в ястието, без да бъркате (трябва да си останат цели), поръсете със сол и пипер само яйцата отгоре, сложете капак и гответе 4-6 минути до желаната готовност. Идеята е белтъкъкт да се втвърди, а жълтъкът да остане сравнително рохък. Ако не харесвате течен жълтък - дръжте 8 минути под капак.
8. През това време наситнете листата магданоз и скилидките чесън. Поръсете ги на финала на готвенето, махнете от огъня и оставете още 1 минута под капак.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ