Чийзкейк Филаделфия с ванилия
Сметанов чийзкейк без маскарпоне.
Необходими продукти:
За блата:
- 200 г чаени бисквити с какао (за да има цветови контраст)
- 110 г масло
За крема:
- 750 мл натурално сирене Филаделфия (внимавайте да не си вземете с подправки, защото ще се получи странен ефект)
- 200 г пудра захар
- 2 пакета ванилова захар
- 3 яйца
- 180 мл животинска сметана
- лимонова кора
Начин на приготвяне:
Този чийзкейк се пече на водна баня, затова не използвайте традиционната тава с регулиращи се стени. По-добре си изберете обикновена тава и я застелете с хартия за печене, за да успеете да извадите сладкиша след като е готов и охладен.
1. Смелете бисквитите в блендер или ги приберете в плик и ги счукайте. Маслото разтопете на водна баня, бисквитеното брашно пресипете в купа и залейте с втечненото масло. Претрийте през ръце до получаването на маслена смес. Прехвърлете в застланата с фолио тава и заравнете хубаво като работите с ръце или обратното на лъжица. След това печете за 10 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
2. Продуктите за крема трябва да са на стайна температура, затова ги извадете от хладилника 2 часа преди да стартирате готвенето. Пресипете Филаделфията в купа и добавете пудра захарта и ваниловата захар. На ниска скорост с миксера разбийте крема. Добавете първото яйце, разбийте отново, после второто и пак и накрая и третото. Работете бавно и внимателно. Така стават хубавите неща. Кремът трябва да е еднороден и пухкав.
3. Разбийте сметаната на не много гъста пяна с миксер и после я вкарайте при крема сиренето заедно с лимоновите корички. Работете с шпатула и мешайте докато се получи еднородна смес.
4. Готовия крем изсипете върху охладения блат. Приберете тавата със сладкиша в по-голяма тава и сипете вода така, че да стига до половината на вътрешната тава. Печете за 80 минути на 160 градуса. След това без да изключвате фурната отворете вратичката и оставете така още час.
5. Готовият чийзкейк оставете да се охлади на стайна температура, след това приберете в хладилника за 6-8 часа и чак после опитайте да го извадите от тавата, като отлепяте с помощта на мокър нож, ако има нужда.
6. Сервирайте с плодово сладко или сладолед.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ