Чеснови крилца с мед и кетчуп
Печени пилешки крилца с медена глазура, пикантен нюанс и азиатска нотка.
За мезе или основно, през лятото като компания на хладна бира или в студените дни с чаша вино, тези крилца се тачат вкъщи. А когато и децата ще хапват от тях, пикантният чили сос се заменя със сладък чили сос и отново всички са доволни.
Необходими продукти:
- 2 кг пилешки крилца (само горна и средна част)
- 6 скилидки чесън
- 4 с.л. кетчуп
- 2 с.л. соев сос
- 2 с.л. кафява захар
- 1 с.л. чили сос или лют сос по желание
- 1 с.л. червен пипер – сладък
За глазурата:
- 50 мл мед
- 50 мл кетчуп
- 1-2 с.л. лют сос или чили сос по желание
- 1 с.л. соев сос
- 1,5 с.л. оцет
- семена сусам за поръсване по желание
Начин на приготвяне:
1. Разделете крилцата на горна и средна част и прехвърлете в купа.
2. В друг съд смесете кетчупа със захарта, чили соса, соевия сос, кетчупа червения пипер и намачкания чесън. Бъркайте докато захарта се поразтвори. Залейте с получената смес крилцата, разбъркайте, покрийте със стреч фолио, за да не умирише чесънът хладилника и приберете между 40 минути и 8 часа.
3. Подредете крилцата в голяма тава, застлана с хартия за печене или още по-добре – върху решетка, под която има тава. Може да са плътно едно до друго, но не и да се застъпват.
4. Пъхнете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15 минути. Извадете, обърнете с щипки крилцата и приберете във фурната за още 15 минути.
5. Докато чакате да се изпекат смесете в огнеупорна съдинка продуктите за глазурата и леко ги подгрейте, колкото медът да се втечни добре. След това леко охладете.
6. Докато изпечените крилца са още топли, ги прехвърлете в метална купа и залейте с медения сос. Разбъркайте взискателно, за да се овкусят равномерно.
7. Разпределете в индивидуални порции или в общо блюдо и по желание поръсете със семена сусам. Сервирайте с гарнитура по избор.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ