Челамичка - пържено пиле по родопски
Задушено пиле, поднесено с лют чеснов оцет.
Бон Апети
Излъчен на 29.06.2017
Апетитно пилешко с хрупкава коричка и маслен аромат, което се залива с обогатен с подправки оцет готвят Лора и Стоян, като обясняват, че това е традиционна рецепта за пилешко по родопски, известна като пилешка челамичка. В нея сякаш откриваме българския еквивалент на американското панирано пиле.
Първо едно цяло пиле се нарязва на големи парчета, а те се овкусяват със сол и пипер. След това месото се пържи в масло докато хване хрупкава коричка от всички страни. Подправя се с чубрица и се налива пилешки бульон. Захлупва се с капак и се готви 45 минути до извиране на бульона. През това време се приготвя и ароматен оцет, като киселата подправка се смесва със стрит на паста чесън и наситнена люта чушка. Готовите пилешки късчета се поднасят овкусени с оцета, поръсени с пресен магданоз и придружени от филийка хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ