Чана масала - нахут с домати по индийски
Пикантно вегетарианско индийско ястие.
Необходими продукти:
- 1 голяма консерва нахут
- ½ ч.ч. вода
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. куркума
- 1 малка глава лук
- 5 зелени люти чушлета
- 1 ч.л. чеснова паста
- ½ ч.л. джинджифилова паста
- 2 големи домата
- 2 с.л. олио
- 1 ч.л. семена кимион
- 1 ч.л. смлян кориандър
½ ч.л. подправка гарам масала (Можете да приготвите подправката и сами, като запечете 1 с.л. кардамон, 1 с.л. зърна черен пипер, 1 ч.л. семена от кимион, 1 ч.л. карамфил и 1 ч.л. семена от кориандър. След това сложете подправките в блендер и добавете към тях 2 счукани пръчици канела и 1 настъргано индийско орехче и ги смелете.)
- ¼ ч.л. червен пипер
- 1 с.л. лимонов сок
- 2 с.л. листа пресен кориандър
Начин на приготвяне:
1. Сложете в кухненски робот лука, лютите чушлета, чесъна и джинджифила и ги смелете.
2. Смелете доматите на пюре отделно и ги оставете настрана.
3. Загрейте олиото в тиган и добавете семената кимион. Когато започнат да подскачат, бързо добавете пюрето с лука и пържете, докато сместа леко покафенее.
4. Добавете доматите и пържете още 5 мин.
5. Добавете смления кориандър, гарам масала, смляната куркума, червения пипер и лимоновия сок.
6. Добавете нахута, разбъркайте и оставете да къкри 15 мин., за да се смесят ароматите.
7. Добавете солта (приблизително 1 ч.л. е добре, но зависи и от личния вкус).
8. Украсете с листата кориандър.
Забележка: Можете да добавите към рецептата и 2 нарязани малки картофа. Сварете ги леко, преди да приготвите ястието, и ги добавете към него точно преди да прибавите нахута. Гответе, докато картофите омекнат.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ