Палак панир - сирене в спаначен сос по индийски
Задушено сирене в сос от спанак, чесън и джинджифил.
Необходими продукти:
- 300 г спанак
- вода
- сол
- 45 г масло
- 1/2 ч.л. семена ким
- 1-2 люти чушлета
- 5 скилидки чесън
- 20 г корен джинджифил
- 1 глава лук
- 1 домат
- 1/2 ч.л. куркума
- по 1/2 ч.л. кимион и кориандър
- 4 с.л. течна готварска сметана
- 1/2 ч.л. гарам масала
- 250 г сирене (може да използвате твърдо бяло сирене или да заложите на тофу)
Начин на приготвяне:
1. Кипнете около 2 литра вода, разтворете в тях 1 с.л. сол и изсипете измитите листа спанак за 1 минута във водата. След това отцедете през гевгир, шокирайте под течаща студена вода, изстискайте спанака и нарежете без да го ситните особено.
2. Сгорещете в тиган 15 г от маслото, добавете спанака и гответе 3-5 минути като разбърквате периодично. Прехвърлете в купата на пасатора заедно с мазнината от тигана (ако има неабсорбирана).
3. Почистете тигана и сгорещете в него още 15 грама масло. Запържете семената ким, наситнените люта чушка, чесън и джинджифил за 2-3 минути. Добавете наситнения лук и гответе още 3 минути. Следва домата на кубчета и три минути готвене. После се овкусява с куркума, кимион и кориандър и се готви при разбъркване още минута.
4. Съдържанието на тигана се изсипва в купата на пасатора при сапанака. Доливат се 100 мл вода и се пюрира.
5. В отново почистения тиган се разтапят 15 грама масло и се изсипва пюрираният сос. След минута се наливат още 80-100 мл вода. Добавят се 2 с.л. сметана, гарам масала и сол на вкус. Кипва се.
6. Сиренето се нарязва на парчета и се изсипва в соса. Готви се няколко минути.
7. Ястието се разпределя в порции, покапва се с по 1 с.л. сметана и се сервира.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ