Цариградски кюфтенца върху картофено пюре
Пържени кюфтета в свнска мас върху канапе от картофено пюре.
Кюфтета по Цариградски - това е рецепта за панирани кюфтенца с гарнтура от картофи, като в традиционната рецепта се залага на готвене със свинска мас. Но модерните варианти позволяват да замените високохолестеролния продукт с масло и олио, за да се получи по-леко ястие. Как се приготвя тази Балканска храна за душата и небцето, показват в канала Dazzle Spoon.
Първо е добре да си пуснете картофите да се сварят, за да може двата компонента на ястието да са готови сравнително по едно и също време. Около 1 кг картофи ще ви стигнат за 4 порции. Хлябът се накисва в мляко. Еднa глава лук се наситнява. По желание можете да наситните и листенца пресен магданоз. Каймата се изсипва в купа с лука, добавят се подправки и се натрошава накиснатияt и изстискан от млякото хляб. Залива се с разбити яйца и се замсва. Следва от сместа с мокри ръце да се оформят малки кюфтенца. Овалват се в брашно и се пържат в сгорещена мас или олио.
Готовите картофи се обелват докато са топли. Към тях се наливат 250 мл мляко и с преса се намачкват. Тук тънкият момент е да изберете - можете да добавите 50 г масло или да сипете 3-4 с.л. от маста на пърженето. Вторият вариант е по-апетитен за народното небце, но ще оцвети пюрето заради остатъците от брашно в маста. Пък и е по-калорично. Овкусете пюрето със сол и пипер и когато ви допадне на вкус, го разпредeлете в чинии. Отгоре подредете кюфтенцата и по желание украсете с листенца магданоз за цвят и аромат. Поднесете докато е топло - точните продукти за апетитните кюфтачета ще откриете във видеото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ