Царевичен сладкиш със стафиди
Сладкиш от царевичен грис със стафиди и орехи.
Необходими продукти:
- 40 г масло
- 100 г царевично нишесте или царевичен грис (може и с царевино брашно, но с нишесте става по-добре, защото е с по-едра текстура)
- 200 мл мляко
- щипка шафран
- 50 г захар
- 50 г счукани орехи
- 50 г стафиди без семки
Начин на приготвяне:
Предварително накиснете стафидите в малко вода или ароматен алкохол. Заделете си 10-тина стафиди за украса.
1. В касерола на умерен огън разтопете маслото, след това изсипте царевичния грис и оставете да се запържи за 2 минути, като разбърквате, за да не загори. След това махнете от огъня.
2. В друга касерола кипнете млякото, разтворете в него захарта и след това добавете запържената грис докато течността ври. Намалете огъня на слаб и оставете да покъкри около 7 минути, като периодично разбърквате.
3. На 5-тата минута от варенето добавете стафидите, отцедени от течността, орехите и шафрана.
4. Пресипете подобието на качамак в плоска правоъгълна тавичка и оставете за един час да се охлади и стегне.
5. Разрежете на ромбове и поднесете с украса от стафиди или друга декорация като пудра захар, листа мента, топка сладолед. Връзва се идеално като компания на чай или кафе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ