Царевичен кекс без яйца и брашно
Царевичен кекс със сушени кайсии или стафиди.
Необходими продукти:
- 60 г сушени кайсии или стафиди + 2 с.л. царевично брашно
- 400 г царевично брашно
- 250 г захар
- ванилия на прах (или ванилова захар)
- 1/2 ч.л. сол
- 300 мл кефир (или 250 г кисело мляко, разбъркано с 50 мл вода)
- 100 мл мляко
- 150 г масло
- 30-50 г орехи или други ядки по избор
- 2 ч.л. бакпулвер
- кръгла тава или форма за торти 24 см. диаметър + масло за намасляване
- пудра захар за украса по желание
Начин на приготвяне:
1. Нарежете на парченца сушените кайсии или стафидите, наксинете в топла вода за 10 минути и след това отецедете от водата. Поръсете с 2 с.л. царевично брашно и разбъркайте. Оставете настрана.
2. В купа изсипете царевичното брашно и добавете в него захарта, солта и ванилията. Разбъркайте с телена бъркалка. За тази рецепта не трябва миксер.
3. Залейте с кефира или айряна и млякото, добавете разтопеното и напълно течно масло и разбъркайте докато се получи хомогенна лепкава каша.
4. Прибавете нарязаните ядки и бакпулвера и с шпатула нежно бъркайте докато се абсорбират.
5. Застелете дъното на тава за торти с махащи се страни или цяла дълбока тава с хартия за печене. Намажете хартията с масло и поръсете щедро с царевичо брашно.
6. Изсипете с помощта на шпатулата тестото във формата и заравнете доколкото е възможно. Отгоре можете да поръсите с още сушени плодове по желание.
7. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45-55 минути като сложите една идея под средното ниво. Не отваряйте фурната първите 40 минути. Направете теста с клечка за зъби или дървен шиш, за да проверите дали сладкишът е готов.
8. След изваждане оставете да се охлади 15-20 минути и после извадете от формата/тавата. По желание поръсете с пудра захар през цедка.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ