Цаконики - патладжани с нахут и домати
Постни патладжани по гръцки в доматен сос със зеленчуци и нахут.
Необходими продукти:
- 1 голяма консерва нахут (около 800 мл) или 450 г суров нахут
- сол
- 4 с.л. олио
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 2 сладки чушки
- 2 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сух риган
- 1/2 ч.л. канела на прах
- 1 ч.л. куркума
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сол
- 6-8 скилидки чесън
- 2 дафинови листа
- 800 мл консерва белени домати на кубчета в доматен сос
- 900 г патладжани
- студено пресован зехтин
- пресен лук и свеж магданоз за поднасяне
Начин на приготвяне:
* Ако работите със суров нахут, накиснете го във вода поне 12 часа по-рано, а когато дойде време за готвенето му, измийте, прехвърлете в тенджера, залейте с 1,5 л вода и кипнете. Отпенете и овкусете с 1 с.л. сол. Оставете да се вари под капак на умерен към слаб огън за 1 час. След това отцедете от водата. Ако работите с готова консерва, просто отцедете.
1. Нарежете на малки кубчета лука, морковите и чушките. Сгорещете в тенджера с огнеупорни дръжки олиото и запържете първо само лука, след това добавете моркова и след още 2 минути и чушките. Намалете на слаб котлон и оставете да се готви 5 минути.
2. Добавете наситнения чесън, изброените подправки и доматите от консерва, разбъркайте и изчакайте да кипне. След това прибавете и сварения нахут.
3. Патладжаните нарежете на кубчета с размер на голяма хапка и изсипете в тенджерата. Трябва да е голяма, за да ги събере на този етап от готвенето. След това ще спихнат. Разбъркайте внимателно.
4. Сложете капак на тенджерата и я приберете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 1 час.
5. Разпределете ястието в порции. Покапете всяка със зехтин и поръсете с нарязани пресни лук и магданоз по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ