Хумус с печена тиква
Дип от печена тиква с нахут и тахан.
Необходими продукти:
- 500 г тиква + 1 с.л. зехтин
- 1 ч.л. кимион - млян
- 450 г нахут от консерва или буркан (сварен)
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. кафява захар
- 2 ч.л. сол
- 5 с.л. лимонов сок
- 1-2 скилидки чесън
- 3 с.л. тахан
- зехтин, червен пипер и тиквени семки за декорация по желание
Начин на приготвяне:
1. Тиквата обелете, нарежете на парчета и прехвърлете в купа. Покапете с 1 с.л. зехтин и поръсете с кимиона. Разбъркайте. Прехвърлете в тава, застлана с харти за печене и гответе в предварително загрята на 200 г фурна за 25 минути.
2. Отцедете сока от нахута. Намачкайте чесъна.
3. В купата на чопъра или блендера пуснете парчетата тиква. Ако сте с малките модели, разделете си продуктите на 2 части и ги смелете на два пъти. Добавете нахута, тахана, чесъна, зехтин, кафява захар, сол и лимонов сок. Пюрирайте до получаването на гъст хомогенен крем.
4. Прехвърлете в купа, покапете със зехтин, поръсете с червен пипер (може пушен и пикантен) и украсете с тиквени семки по желание.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ