Регистрация

Лесен хумус с чесън и лимон

Лесен хумус с чесън и лимон
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 7460

Полезнен сос, показателен за арабската кухня.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 5 скилидки чесън (печени)
  • 1 чаша сух нахут
  • 2 и половина с.л. тахан
  • 2 ч.л. лимонов сок
  • 1/8 чаша зехтин
  • 1 ч.л. сладък червен пипер
  • половин ч.л. сол
  • ¼ чаша вода

Начин на приготвяне:

1. Накиснете 1 чаша сух нахут в 2-3 чаши вода за поне 8 часа.

2. Отцедете водата от нахута. Изсипете 3 чаши прясна вода в тенджера и оставете да заври. Сложете нахута, покрийте тенджерата и оставете да къкри на слаба температура за около 2 часа (така ще се сварят много по-добре).

3. Докато нахута се вари, можете да подготвите скилидките чесън като ги изпечете. За да изпечете скилидка чесън, просто забийте метален шиш или вилица в нея и я дръжте над пламък, като я обръщате често.

4. След като нахута е готов, отцедете цялата вода от тенджерата. Сложете малко от нахута в блендер с малко от намачканите печени скилидки чесън (не прекалявайте с нахута, защото няма да се блендира добре). Блендирайте. Изсипете блендирания нахут в купата на миксера. Миксирайте докато всичкия нахут и чесън са блендирани.

5. Смесете тахана, лимоновия сок, зехтина, сладкия червен пипер и солта. Намачкайте добре сместа, така че хумусът да бъде гладък. Добавете вода, ако е нужно, за да разредите сместа, но гледайте да не слагате много, защото хумусът ви ще стане прекалено течен.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
2
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай
каквото и да правя не ми се получава толкова вкусен хумуса колкото купения

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта