Лесен хумус с чесън и лимон
Полезнен сос, показателен за арабската кухня.
Необходими продукти:
- 5 скилидки чесън (печени)
- 1 чаша сух нахут
- 2 и половина с.л. тахан
- 2 ч.л. лимонов сок
- 1/8 чаша зехтин
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- половин ч.л. сол
- ¼ чаша вода
Начин на приготвяне:
1. Накиснете 1 чаша сух нахут в 2-3 чаши вода за поне 8 часа.
2. Отцедете водата от нахута. Изсипете 3 чаши прясна вода в тенджера и оставете да заври. Сложете нахута, покрийте тенджерата и оставете да къкри на слаба температура за около 2 часа (така ще се сварят много по-добре).
3. Докато нахута се вари, можете да подготвите скилидките чесън като ги изпечете. За да изпечете скилидка чесън, просто забийте метален шиш или вилица в нея и я дръжте над пламък, като я обръщате често.
4. След като нахута е готов, отцедете цялата вода от тенджерата. Сложете малко от нахута в блендер с малко от намачканите печени скилидки чесън (не прекалявайте с нахута, защото няма да се блендира добре). Блендирайте. Изсипете блендирания нахут в купата на миксера. Миксирайте докато всичкия нахут и чесън са блендирани.
5. Смесете тахана, лимоновия сок, зехтина, сладкия червен пипер и солта. Намачкайте добре сместа, така че хумусът да бъде гладък. Добавете вода, ако е нужно, за да разредите сместа, но гледайте да не слагате много, защото хумусът ви ще стане прекалено течен.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ