Хрупкави царевични пръчици за мезе
Чипс от царевично брашно с пармезан и билки.
Вкусен чипс без пържене, както и чипс без картофи - идеално решение за заместител на любимите пържени картофи, което ще зарадва и малки, и големи. Как се прави чипс от качамак, показва Миро в канала Готвене за начинаещи. Рецептата е практична и не изисква повече време от направата на домашни картофки, но е по-полезна, по-нискокалорична и без добавена мазнина. За чаша бира с приятели или семейна киновечер пред телевизора, това ястие е идеалното допълнение.
В тенджера се изсипват 300 мл прясно мляко и още толкова вода. Овкусява се със сол и пипер, добавят се пресни или сухи билки по желание и сместа се подгрява. Малко преди да заври в нея се разтварят 250 г царевичен грис и се бърка до получаването на гъсто гладко тесто. На финала в него се прибавят по 60 г масло и рендосан пармезан или кашкавал, разбърква се и се прехвърля в тава, застлана с голям лист домакинска хартия. Покрива се с втори лист и се разточва с точилка докато стане гладка кора с дебелина около 1 см. Тавата се прибира в хладилника.
Стегнатата смес се реже на пръчици, които по вид да имитират познатите бланширани картофи. Пръчиците се редят в голяма тава и се пекат на 200 градуса с вентилатор за 20 минути в предварително загрята фурна. А на финала можете да ги поръсите със смес от сол и наситнени билки с добавка на пушен пипер или пикантен пипер, ако харесвате люта храна. Как точно се прави всичко това, гледайте във видеото на Миро по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ