Печен чипс от тиквички с млечен сос
Печени тиквички с панировка и млечно-чеснов сос с копър и майонеза.
Необходими продукти:
- 700 г дребни тънки млади тиквички
- 2 яйца
- 1 ч.л. сол
- 100 г галета
- 1 с.л. растителна мазнина за готвене
За соса:
- 2 с.л. майонеза
- 2 с.л. кисело мляко или заквасена сметана
- 2 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. сол
- пресен копър
Начин на приготвяне:
1. Тиквичките измийте добре, защото няма да се белят. Нарежете на гредички със средни размери: дължина - 5-6 см., дебелина около 2,5 см. и ширина около 3 см.
2. В купа разбийте яйцата със солта. В друга чиния си прехвърлете галетат. Застелете си голяма тава с хартия за печене и пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
3. Овалвайте всяка гредичка първо в разбитите яйца, след това в галетата и после редете в тавата като внимавате да не се допират отделните парчета. Покапете с растителна мазнина.
4. Печете за 18-20 минути до образуването на златиста коричка.
5. Докато тиквичките се готвят, направете соса като разбъркате майонезата с кислеото мляко или заквасената сметана и добавите солта, намачкания чесън и наситнени листенца копър.
6. След 5 минути охлаждане прехвърлете гредичките в плато и поднесете със соса за топкане.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ