Хлебни топчета с плънка от кашкавал
Кюфтета от стар хляб с плънка от сирене.
Необходими продукти:
- 4 филии стар хляб
- 200 г пармезан или друго рендосано жълто сирене
- 150 г извара или рикота
- 200 г спанак
- 1 яйце
- 50 мл зехтин или олио
- 1 ч.л. сол
- 200 мл мляко
- 200 г сирене от вид по желание (кашкавал)
- брашно (около 50 г)
- вода за варенето
- мазнина за пърженето (около 30 мл)
- 20 г масло
- листа салвия по желание
- 2 с.л. балсамов оцет
Начин на приготвяне:
1. Кипнете вода, пуснете в нея измитите листа санак и варете 3 минути. След това пресипете в гевгир, охладете под течаща студена вода и наситнете спанака.
2. Хляба смелете на трохи в чопър. Пресипете трохите в купа.
3. Добавете рендосаното сирене, наситнения спанак, яйцето, зехтина, солта и изварата. Разбъркайте добре.
4. Постепенно наливайте млякото и разбърквайе докато се получи лепкава смес.
5. Нарежете на кубчета избраното от вас сирене. Взимайте с мокри ръце част от сместа, разстилайте в дланта си, поставяйте по кубче сирене в средата и завивайте на топче.
6. Кипнете вода. Готовите топчета овалвайте в брашно и варете за по 2 минути във водата. Вадете с решетъчна лъжица и слагайте върху домакинска хартия.
7. Сгорещете мазнината за пръжене в тиган. Добавете маслото и салвията и след това запържете топчетата от всички страни. Вадете директно в изндивидуални порции.
8. В остатъка от мазнината в тигана добавете балсамовия оцет и оставете да се редуцира. С получения сос залейте кюфтенцата и по желание поръсете с рендосано жълто сирене.
Как точно се прави - гледайте ТУК.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ