Хачапури - лодки с кашкавал и яйце
Печени тестени лодки със сърцевина от разтопено сирене и яйце.
Необходими продукти:
За тестото:
- 400 г брашно + още за премесване и набрашняване
- 1/2 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. суха мая
- 250 мл топло мляко
- 2 с.л. олио
За плънката:
- 450 г кашкавал
- масло
- 2 яйца
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа, добавете захарта, солта и маята и разбъркайте. Налйете млякото, разбъркайте и щом се получи нещо като тесто, продължете да месите като натискате с юмрук в купата и въртите тестото от всички страни. След 5-6 минути натискане добавете олиото и натискайте още докато се абсорбира. После оформете на топка и осатвете да почива на топло за 30-тина минути.
2. Рендосайте кашкавала. Застелете две големи тави с хартия за печене и поръсете с брашно.
3. Втасалото тесто разделете на две топки и всяка от тях оформете на голям блат за пица. Положете в набрашнените тави, поръсете с рендосания кашкавал на богато и след това завийте на руло по два от срещуположните крайща на блата, така че да се образува лодка. Двата ъгъла прещипете, за да не изтича кашкавалената лава от там.
4. Намажете бордовете с разтопено масло и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15 минути.
5. Имате два варианта. Оригиналното хачапури се готви с добавка на сурово яйце, чийто жълтък да остане почти суров. Затова след изваждане на този вид отворена баница, се прави кладенче в разтопения кашкавал и се слага вътре яйце. Белтъкът се сготвя от остатъчната топлина, а през това време хачапурито се маже с масло по бордовете и се пускат две малки парченца масло върху кашкавала от двете страни, до които не достига яйцето.
* Ако обаче ви притеснява суровото яйце, намажете бордовете с масло, сложете яйцето в средата, пуснете две парченца масло в двата края и гответе още 5-6 минути във фурната. После пак намажете бордовете с разтопено масло.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ