Хапки от тиквички в сметанов сос
Нюди от зеленчуци със сирене в сос със сметана и чесън.
Бон Апети
Излъчен на 28.06.2018
Нюдите са голи ньоки или ньоки без тесто, обясняват Лора и Стоян и след това показват как на практика се правят тези хапки в сос. В случая се спираме на нюди от тиквички и сирена, а сосът е подобие на Бешамел, но със сметана, чесън и лимон.
Първо се захващаме с направата на нюдите. Тиквичките се рендосват, посолявате се и хубаво се оцеждат със стискане от влагата си. Смесват се с рендосано сирене пекорино, рикота, жълтъци, наситнен босилек и брашно. Сместа се оформя на фитил върху набрашнен плот и от него се режат хапки. Готвят се в гореща, но не вряща вода за няколко минути докато изплуват на повърхността. Вадят се с решетъчна лъжица и се оставят да се отцедят.
След това се приготвя соса като в сгорещено масло се запържва чесън за кратко. Добавя се брашно, пържи се около минута и се налива животинска сметана. Обогатява се с лимонова кора, наситнен копър и сол. Добавят се и нюдите, овалват се хубаво в соса и ястието е готово за сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ