Традиционен телешки борш
Борш супа с телешко, картофи, цвекло, зеле и моркови.
Необходими продукти:
- 800 г телешко с кост
- 2,5 л вода
- 50 г суров боб
- 250 г зеле
- 2 глави лук
- 6 картофа
- 2 моркова
- 400 г обелено сурово цвекло
- 2 с.л. олио
- 1 с.л. оцет
- сол
- 140 мл доматен концентрат
- 100 мл от бульона на варенето на месото
- 1 с.л. захар
- 10 зърна черен пипер
- 3 дафинови листа
- 1 стрък пресен лук
- 3 скилидки чесън
- листата на няколко стръка копър и магданоз
- заквасена сметана за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Сложете телешкото в голяма тенджера, залейте го с водата и кипнете. В следващите пет минути отпеняйте, а после добавете боба. Захлупете с капак и оставете да се вари час и половина на умерен огън.
2. Рендосайте цвеклото и моркова. Цвеклото рендосвайте с ръкавици в чиния, за да не се оцвети дъската и ръцете ви от соковете му. Лука наситнете.
3. Сгорещете 1-2 с.л. олио в тиган и запържете лука до леко позлатяване. После добавете моркова и гответе още 2-3 минути. Следва и рендосаното цвекло. Залейте с оцета и покапете с 1 с.л. мазнина. Посолете, добавете доматения концентрат, 100 мл от бульона на варене на месото и захарта. Разбъркайте, захлупете с капак и оставете да се готви 15 минути на слаб огън.
4. Картофите нарежете на кубчета. Един час след кипването на месото ги добавте при него.
5. След 1:30 часа от кипването на телешкото го извадете и охладете. Накъсайте на месца.
6. Зелето нарежете на лентички. Добавете на мястото на мръвката и варете 15 минути.
7. Върнете обратно в тенджерата мръвките и добавете запръжката с цвекло. Пуснете зърна черен пипер и дафинови листа. Добавете наситнения чесън, посолете и варете 15 минути.
8. Добавете нарязания пресен лук и листата магданоз и копър. Опитайте за нужда от още подправки. Можете да извадите дафиновите листа.
9. Сервирайте по желание с лъжичка заквасена сметана.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ