Уттапам - индийски хляб
Индийски пържени зеленчукови хлебчета.
Необходими продукти:
* За да си приготвите тези питки, емблематични за индийската кухня, най-добре отидете със списъка със съставките директно в магазин за индийски хранителни продукти, защото някои от тях са трудно намираеми в широката хранителна верига, но са достатъчно разпространени в рецептите от Индия.
За основата:
- оризово брашно
- брашно от нахут
- сол на вкус
За топинга:
- морков (настърган)
- лук (фино нарязан)
- чили (фино нарязано)
- кориандър (фино нарязан)
- домати (фино нарязани)
Начин на приготвяне:
1. Пригответе течното тесто като смесите оризовото брашно и брашното от черен нахут в съотношение 2:1. Прибавете малко вода, колкото да се получи течно тесто. Прибавете сол на вкус и оставете за ден-два да ферментира. Готово е, когато удвои обема си.
2. За да проверите дали е с правилната консистенция, вземете лъжица от тестото и го пуснете от около 30 см височина. Ако пада в права струя, значи е готово.
3. Загрейте предварително оребрен тиган на средно-силен огън и когато се сгорещи, намалете до среден огън. Можете да използвате и незалепващ тиган, ако искате да използвате по-малко олио.
4. Всемете пълна супена лъжица от течното тесто и изсипете в тигана. Разстелете до желания размер, но не го правете много тънко. Сега намажете с топинга отгоре. Поръсете малко олио, а ако използвате незалепващ тиган, ще е нужно съвсем малко. Оставете да се изпече отдолу и обърнете от другата страна.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ