Регистрация

Турски пилаф от булгур с домати

Турски пилаф от булгур с домати
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 3860

Гарнитура от булгур с лук, домати и чесън по турски.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 голяма глава лук - около 120 грама
  • 2 с.л. олио
  • 2-3 зелени чушки около 150 г общо
  • 3 скилидки чесън
  • 400 г червени твърди домати
  • 1,5 с.л. доматен концентрат
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • лют пипер на вкус по желание
  • 400 г булгур
  • 800 мл вода

Начин на приготвяне:

1. Наситете лука. Зелените чушки и доматите нарежете на малки кубчета, но отделно едни от други.

2. Сгорещете олиото в голям тиган или тенджера на умерен огън и изсипете вътре лука. Гответе и бъркайте 3 минути. Добавете чушките и мешайте периодично още 3 минути.

3. Прибавете чесъна и след минута сипете доматите заедно с отцедилата се от тях вода. Разбъркайте и оставете да се готвят 4 минути.

4. Прибавете доматения концентрат, регулирайте киселинността с щипка захар, овкусете със сол и черен пипер, подправете с лют пипер по желание и разбъракйте добре. Оставете 2-3 минути на котлона като го намалите на слаб към умерен огън.

5. През това време кипнете водата и измийте булгура в цедка. Изсипете бългура в тигана или тенджерата, залейте с водата и изчакайте да кипне. Сложете капак, намалете огъня още съвсем малко и оставете да се готви 35-40 минути.

6. Разбъркайте, изключете огъня и оставете ястието на котлона за още 10 минути. След това можете да сервирате като гарнитура или постно основно. Ако искате да оформите като на снимката, прехвърлете в малка купичка, напълнете плътно, заравнете с обратното на лъжица и обърнете внимателно в чиния.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта