Трушия от джанки
Кисели сливи тип джанки с чесън в буркан.
Необходими продукти:
- 3 кг джанки
- 1 кг чесън
- оцет
- захар
- цветове (семена) копър
- сол
- вода
- аспирин
Начин на приготвяне:
Измивате джанките и ги редите в буркани от 1 литър. Обелвате чесъна и го поставяте в буркана. В така наредените буркани наливате оцет до резката. Доливате с вода почти догоре. След това изсипвате течността в голям съд, като оставяте продуктите в буркана. Към джанките и чесъна прибавяте малко цвят от копър и по 2 аспирина. В течността поставяте около 1 супена лъжица сол и около 1 чаена лъжица захар за всеки буркан – като се пробва на вкус. Разбърква се докато се разтворят захарта и солта и се налива обратно в бурканите. Затварят се и се обръщат надолу. След няколко дни се обръщат нормално и се съхраняват за зимата. Съотношението джанки към чесън може да варира според вкуса – получава се една една изключително вкусна и приятна туршия, с която може да се пие люта ракия.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ