Мариновани вишни в буркан
Вишни в сладко кисел сос.
Необходими продукти:
- 3 вишневи клончета с листенцата
- 2,5 кг вишни
За маринатата:
- 1 литър вода
- 2 ч.ч. захар
- 2 дафинови листа
- 10 зърна бахар
- 5 шушулки кардамон
- 1 ч.ч. винен оцет
- щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Пригответе маринатата като кипнете водата с кардамона, бахара и дафиновия лист.
2. След това в нея добавете солта и разтворете захарта.
3. Махнете от огъня и добавете оцета.
4. Измийте вишните и вишневите клончета.
5. Вземете три средно големи буркана, напълнете ги до средата с вишни, сложете по едно клонче и натъпчете плодове догоре.
6. Залейте с горещата марината, запечатайте с капачки и стерилизирайте в кипяща вода за 10 минути.
7. След това оставете бурканите на тъмно и сравнително хладно място за 7-10 дни. Полсе е готово.
Не си мислете, че това е вид сладко. Рецептата е руска и описва как да се направят мариновани плодове, подходящи за включване в ордьоври или като гарнитура към печени меса. Вкусът им е кисел и повече напомня за салата или туршия, отколкото за десерт.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ