Три вида тропическа сьомга
Тартар, Карпачио или сьомга на очи... а защо не и трите?
Необходими продукти:
- 600 г норвежка сьомга
- 100 г гранулирана захар
- 100 г ситна сол
- 40 г лимонова трева
- 20 г копър на семена
- 20 г кориандър на семена
- 10 г анасон
- 20 г канела на пръчица
- 50 г нарязан изсушен кокос
- 20 мл водка
- 10 мл ликьор Малибу
- 1 бр лимон – сока
- 1 бр лайм – сока
- 20 г джинджифил
- 3 бр домати
- 6 бр зелени аспержи
- 100 мл чист зехтин
- 500 мл рибен бульон
- сол и пипер на вкус
- 100 мл бяло вино
- 50 г зелен лук
За декорация:
- 10 г лук шалот
- 5 г чесън
- 12 бр листа от лайм
- балсамов оцет
- джинджифил
Начини на приготвяне:
Нарежете сьомгата на три части и я дръжте сурова.
1. Първи вид: маринована сьомга тартар
Смесете гранулираната захар, солта и нарязаната лимонова трева, копъра, кориандъра, анасона, канелата и нарязания изсушен кокос. Поръсете с малко сол, сложете сьомгата с кожата надолу, покрийте горната част с останалата марината, добавете водка и ликьор Малибу. Покрийте и оставете в хладилник за 6 часа.
След като е готова, измийте солта с чиста вода и сушете за още 12 часа.
2. Втори вид: сьомга Карпачио: с различна марината
Смесете сок от лайм и от лимон, добавете нарязан джинджифил, лук шалот, чесън, сол и пипер, завършете с чист зехтин. Обелете доматите и ги нарежете на ситно; бланширайте аспержите и ги нарежете на резени.
3. Трети вид: сьомга на очи
За бульона: смесете ароматен рибен бульон с бяло вино, добавете полунарязана лимонова трева, малко джинджифил, лук шалот и зелен лук.
Печете бавно докато сьомгата стане 68 градуса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ