Торта с боровинки, маскарпоне и сметана
Торта с бял шоколад, лимонов крем, боровинков пласт, топинг от ягоди и малини и още изненади.
Бон Апети
Иалъчен на 16.06.2017
Многопластова торта с плодове готвят Лора и Стоян като се спират на летните дребни плодове, които растат в България. С тях и още продукти се получава една празнична торта в бяло със сметана, шоколад, лимонов крем, сироп от боровинки и топинг от ягоди, малини и боровинки. Странностите на нейното приготвяне започват още от блата. Той се прави с голямо количество зехтин и се използват два набухвателя - сода и бакпулвер. В състава му влиза и сирене рикота, което смесено с яйца, брашно и захар изглежда повече на мястото си.
Докато балтът се пече, правим лимоновия крем от смесени яйца и масло с лимонова кора и лимонов сок. Всичко заедно се загрява на котлон и се бърка до получаването на крем с консистенцията на пудинг. После се прибира в хладилник, за да стегне още малко. Следва да приготвим боровинков сироп от кипнати за няколко минути боровинки със захар.
Остана и последният крем за тортата - смес от маскарпоне с бренди, пудра захар, ванилия, бита животинска сметана и бял шоколад - една снежна феерия, която допринася за чистия и елегантен вид на цялата торта. Нея сглабяме като блатът разделяме на три по-тънки блата. Редим като напояваме с боровинков сос, после мажем с лимонов крем, а накрая с крем маскарпоне. Необходимо е тортата да почине в хладилник за няколко часа, а след това можете да я поднесете с небрежно нахвърляни ягоди, малини и боровинки върху нея - получава се много красиво, особено ако сложите и листенца прясна мента.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ