Торта със сметанов блат и маслен крем
Шарена домашна торта с цветна украса.
Необходими продукти:
За тестото:
- 3 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 600 мл заквасена сметана
- 1 ч.л. сода
- 3 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.л. ванилова есенция
За сиропа:
- 100 мл вода
- 6 с.л. червено вино
- 6 с.л. захар
За крема:
- 150 грама масло
- 200 грама кондензирано мляко
- боя за храна в цветове по желание
- готови цветя или фигурки от захарно сладкарско тесто за украса
Начин на приготвяне:
1. Замесете течно тесто от съставките за блата.
2. Изпечете го на два пъти в намазнена и набрашнена тавичка на 180 градуса до придобиването на златист цвят (ще отнеме около 35 минути на блат).
3. Пригответе сиропа като кипнете водата и добавите в нея виното и захарта. Оставете да поври 2-3 минути на слаб огън като разбърквате.
4. Сиропирайте единия блат с 2/3 от течността като предварително го поставите на подноса за торти, защото след това ще е мек и може да се разпадне при преместване.
5. Направете крема като смесите маслото и кондензираното мляко. Намажете с малка част от него сиропирания блат, сложете отгоре втория и чак сега сиропирайте и него, но не така щедро както първия.
6. Разделете си крема на няколко части в зависимост от цветовете, които искате да направите. Боядисайте по желание.
7. Намажете тортата с кремовете и я украсете по ваш вкус с готови орнаменти и шприцован оцветен крем.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ