Торта от меденки, плодове и сметана
Бърза торта от готови меденки със сметанов крем и плодове.
Необходими продукти:
- 500 г пряники (Това са традиционни руски меденки, които се продават и в руските хранителни магазини в България. Ако си нямате домашна рецепта за тях или не ги откривате в хранителната верига, заменете ги с купешките меденки.)
- 500 г сладкарска сметана
- 100 г пудра захар
- 2 пакета ванилова захар
- 2 банана
- 100 г орехи
- 100 мл готово еспресо (топло)
- 20-30 мл тъмен ром по желание
- 50 г захар
- шоколадови бонбони, капки, кувертюр или друг тип украса, ако желаете
Начин на приготвяне:
1. Вземете си форма за торти с махащо се дъно, защото иначе трудно ще извадите сладкиша от обикновена тава. Все пак е възможно, ако я застелите с хартиено фолио, което да стърчи встрани и след това внимателно го извадите. Но при този вариант има риск.
2. Подредете меденките на дъното на формичката. Ако са едностранно тунквани, обърнете ги с шоколада надолу. Ще се наложи да направите изрезки така, че да паснат като блат. Заделете си изрезките, защото ще ви трябват за украса.
3. Разтворете захарта в кафето, по желание добавете ароматен алкохол и с част от получената смес сиропирайте първия ред меденки.
4. Разбийте сметаната на пяна и след това добавете в нея пудра захарта и ваниловата захар. Намажете част от крема върху сиропираните меденки.
5. Нарежете единия банан на кръгчета и ги подредете върху сметаната. Можете да опитате с ягоди, праскови и въобще каквито плодове харесвате.
6. Следва втори ред меденки, сироп, сметана, втория банан. После трети ред меденки, сироп кафе и завършваме с малко количество сметана. Можете да махнете стените на съда, за да се открие цялата торта.
7. Можете да намажете и стените с малко сметана. След това рендосайте изрезките от меденките и натрошете орехите. Поръсете с тях тортата отгоре. По желание украсете с шоколадови бонбони или друг вид кувертюр. И да не го направите, нама да изглежда зле в по-семплия вариант.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ