Регистрация

Торта Медовик със сметанов крем

Торта Медовик със сметанов крем
Средно   |   Порции 12-16   |   Видяна: 2349

Торта на много пластове с медени блатове и сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За блатовете:

  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 2-3 с.л. мед
  • 1 ч.л. сода
  • 3 ч.ч. брашно

За крема:

  • 500 мл течна сладкарска сметана
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 пакетчета ванилова захар (или ванилова есенция, а може и директно да остържете шушулка ванилия)
  • 1 с.л. ароматен алкохол по желание (ликьор, ром) 

Начин на приготвяне:

1. Размекнете си меда, ако нямате течен мед. Направете го на водна баня и доста ниска температура (около 40 градуса).

2. В купа с миксер разбийте яйцата и добавете в тях захарта и меда за блата. Добавете содата и разбъркайте. После постепенно вкарайте и брашното. Ако започне да става прекалено гъсто - спрете да добавяте брашно.

3. Намаслете си тавичка с олио и я набрашнете след това. Изсипете около 1/8 от количеството тесто и му помогнете да се разпредели равномерно в съда. С това количество тесто трябва да излязат между 5 и 10 блата в зависимост от тавата. При мен станаха 8.

4. Печете в предварително загрята на 200-220 градуса фурна за 3-5 минути. Изчакайте да се охлади, преди да извадите от тавата. Затова най-добре редувайте 2 или 3 тави с еднакъв размер, ако разполагате с такива. Иначе ще ви се наложи да чакате.

5. Готовите кори изрежете спред формата си за торти. Запазете си изрезките от блатовете. Не ги изяждайте - ще ви трябват за украса.

6. Изрезките поставете в спряната, но още топла фурна в някоя от вече изцапаните тави. Там те ще чакат своя ред. Ако замирише на изгоряло, ги извадете все пак.

7. Разбийте сметаната на пяна със захарта и добавете ванилията и ароматния алкохол.

8. Започнете да сглабяте тортата като сложите първия блат, намажете със сметанов крем, захлупите с втория и така до изчерпване на количествата. Трябва да завършите с крем, с който да се опитате да обтриете и стените на сладкиша. Но по-добре сложете за няколко часа в хладилник и чак след това го направете.

9. Накрая рендосайте изрезките върху тортата. Можете още да рендосате и малко шоколад, както и да украсите по друг начин, ако повече би ви харесало.

Да ви е слдко!

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1:30 часа
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта