Лазаня с кайма, моцарела и бешамел
Традиционна лазаня с месно рагу и сирена.
Необходими продукти:
За рагуто:
- 45 мл олио
- 25 г масло
- 100 г бекон
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 стебло целина
- 200 г свинска кайма
- 200 г телешка кайма
- 200 мл червено вино
- 200 мл месен бульон
- 2 с.л. доматен концентрат
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. индийско орехче
За бешамела:
- 100 г масло
- 80 г брашно
- 1 л мляко
- 1/2 ч.л. индийско орехче
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. сол
- 100 г пармезан или друго жълто сирене
За лазанята:
- 1 пакет кори за лазаня
- 2 топки моцарела от по 125 грама
- пармезан или кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Започваме с рагуто. Сгорещете в дълбок съд с капак олиото, разтворете в него маслото и запържете бекона до позлатяване. Добавете наситнения лук, пържете още известно време, след това добавете рендосания морков, наситнената целина и гответе до омекване. Следват двата вида кайма и бъркане докато се разпаднат на трохи. Добавя се червеното вино и се оставя да покъкри. После и бульона, доматената паста, подправките. Захлупва се с капак и се оставя да се готви на умерен огън 30-40 минути.
2. През това време се прави бешамела. На умерен огън в касерола се разтапя маслото. Изсипва се брашното в него и се готви до леко позлатяване. Залива се с млякото, добавят се подправките и се готви и бърка 10-тина минути. После се добавя рендосания пармезан и се бърка докато се получи крем.
3. Нарежете си моцарелата на шайби и си ренодсайте жълтото сирене, за да ви е всичко под ръка.
4. Започнете сглабянето на ястието като в тава на дъното изсипете частот рагуто. Върху него нарежете кори, после рагу, отгоре бешамел, кори, рагу, бешамел, моцарела, рендосано жълто сирене, кори рагу, бешамел, моцарела, ренодсано жълто сирене, кори, рагу, бешамел, моцарела, жълто сирене.
5. Увийте тавата с фолио и бутнете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 миути. След това разгърнете фолиото и допечете за още 10 минути.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ