Американска лазаня с телешко
Вкусна лазаня с месен сос от телешка кайма и сирене.
Необходими продукти:
За месния сос:
- зеленчуково олио
- 500 г телешка кайма
- лук
- чесън
- 400 мл консервирани домати
- сушен риган
- сушен босилек
- 400 мл доматен кетчуп
За соса със сирене:
- 1/2 бучка масло
- 1/2 ч.ч. брашно
- мляко
- сушен дафинов лист
- смляно индийско орехче
- 150 г настърган американски чедар
- 150 г настърган пармезан
- 1 пакет кори за лазаня
Начин на приготвяне:
1. Започнете с месния сос. Нарежете лука и чесъна и сотирайте с олио в тенджерка или дълбок тиган до омекване. Добавете телешката кайма и запържете до покафеняване. Добавете нарязаните на кубчета консервирани домати, сушените подправки и кетчупа. Покрийте и варете на слаб огън за около час.
2. За соса със сирене, започнете като сгорещите малко мляко в тенджерка с дафиновия лист и половината лук (ненарязан). Сгорещете маслото в друга тенджерка и когато се разтопи, добавете брашното. Гответе докато се получи гъста паста и след около 1-2 мин. (като внимавате да не покафенее), прибавете малко по малко горещото мляко, като разбърквате след всяко добавяне, за да не стане на бучки. Варете бешамела около 20-30 мин., за да не остане вкус на сурово брашно, така че ако се сгъсти много, добавете още мляко. След 20-30 мин. добавете настърганите сирена и смляното индийско орехче.
3. Сварете листовете лазаня в подсолена вода за няколко мин. до омекване. Постелете ги върху влажна кърпа, докато чакате.
4. Подредете лазанята в намаслен йенски съд, като сложите ред кори, ред месен сос, ред сос със сирена, пак паста и т.н., като завършите със сос сирена и добавете още от двата вида сирене отгоре. Покрийте с фолио и печете на 180ºC за около час, като махнете фолиото през последните 10-15 мин., за да се запече сиренето. Оставете лазанята да се охлади извън фурната за около 20 мин. преди да поднесете със салата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ