Вегетарианска лазаня с гъби, спанак и рикота
Гъбена лазаня със спанак и сирена.
За първи път готвя лазаня, като реших да направя за двете дами (щерката и жената) ястие без месо, което не се сервира често у дома. Затова събрах „вода от няколко кладенеца“ докато сглобя рецепта за лазания във вариант, който предположих, че ще им допадне. Направата ми отне малко повече от час, защото нямам рутина в кухнята, но съм убеден, че следващия път ще съм по-ловък и бърз. А следващ път ще има, защото момичета доста харесаха ястието.
Необходими продукти:
- 12-16 кори за лазаня (без варене)
- 500 г гъби (аз използвах 250 г печурки и 250 г кладница, но можете да сложите каквито гъби желаете)
- 100 г сушени домати
- 200 г маслини без костилка
- 400 г спанак
- 1 глава лук
- 450 мл доматен сос (или пасирайте домати от консерва в собствен сос)
- 250 мл рикота (може да замените с претрита през цедка извара)
- 2 опаковки Моцарела (общо 250 г)
- 100 г жълто сирене от вид по избор (аз използвах едам, но може да се спрете на гауда, ементал, кашкавал или друго)
- 80 г настърган пармезан
- 2 яйца
- черен пипер
- сол
- риган
- чесън на прах (или 2-3 скилидки чесън)
- пушен червен пипер
- люта чушка, лют пипер (по желание)
- растителна мазнина за готвене
Начин на приготвяне:
1. Лука и чесъна нарежете на шайби и гответе до омекване в малко растителна мазнина. Ако ползвате люта чушка, изсипете я при лука, като предварително сте я нарязали на малки кубчета. Добавете гъбите, почистени и нарязани на кубчета и гответе докато водата им изври.
2. През това време наситнете сушените домати и маслините. Добавете в тигана. Залейте с 350 мл от доматения сос и оставете да къкри.
3. Спанака измийте добре, отцедете от водата и нарежете. Прибавете при гъбената част. Овкусете със сол и подправки на вкус. Изключете котлона, но оставете тигана на него, за да се поразкъкри сосът и да се намали обемът на спанака.
4. В купа разбийте яйцата без да се престаравате. Добавете рикотата (изварата) и разбъркайте на крем. Рендосайте или нарежете на ситно моцарелата и 2/3 от твърдото жълто сирене, овкусете със сол и чесън на прах и поръсете 50 г от пармезана. Поръсете с риган и разбъркайте.
5. В правоъгълна тава с високи бордове с размери 25х18 (приблизително) изсипете половината от останалия доматен сос на дъното, разстелете хубаво и върху него подредете плътно кори за лазаня. Ако желаете – сварете предварително. Моите бяха без варене. Отгоре покрийте с плътен, но тънък пласт от гъбената смес. Върху нея сложете част от крема с рикота. Следва да покриете с ред кори.
6. Редувайте така до изчерпване на количествата, като трябва да завършите с кори. Трябва да се получат 3 до 4 реда кори. Последните залейте с останалия доматен сос.
7. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути.
8. След това разгърнете фолиото, поръсете с рендосано жълто сирене, останалия пармезан и малко риган и допечете без фолио на същата температура за още 10 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ