Тестени вързопчета с кайма
Питателна манджичка с тестено-месни вързопчета в доматен сос.
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 ч брашно
- 1 яйце
- 1 ч.л. сол
- топла вода
За каймата:
- 400 г кайма
- 4 глави лук
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
За соса:
- 2,5 с.л. масло
- 1/2 с.л. паста от чушки
- 1/2 с.л. доматен сос
- 1,5 л гореща вода, около 90ºС
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.ч. студена вода
За поднасяне:
- кисело мляко
- счукан чесън
Начин на приготвяне:
На тестото:
1. Сложете 2 ч.ч. брашно, 1 яйце, сол на вкус в съд и смесете, като добавяте малко по малко водата, до получаването на тесто.
2. Заделете.
На каймата:
1. Нарежете лука наситно. Смесете каймата с 1 ч.л. сол, черен и червен пипер и омесете с ръце, заедно с лука.
На ястието:
1. Разточете много тънко тестото.
2. Нарежете го на ленти с дължина около 1,5 см, след това вертикално, на квадрати от по 1,5 см.
3. Сложете от каймата в средата на всяко тестено квадратче и увийте здраво на вързоп, за да не се отвори при варенето.
На соса:
1. Сложете в дълбока тенджера доматения сос, соса от чушки и 2,5 с.л. масло.
2. Добавете 2,5 л гореща вода и овкусете с 1 ч.л. сол. Оставете да се вари до достигането на темперартура от 100ºC. Смесете с тестените вързопчета, като разбърквате внимателно с дървена лъжица.
3. Когато вързопчетата са готови, изключете огъня и налейте 2 ч студена вода.
4. Разпределете в чинии и полейте със соса.
5. Поднесете с чесново кисело мляко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ