Тестена кошничка с гъби и сметана
Пълнена питка с гъби, лук, кашкавал и сметанов сос.
Необходими продукти:
- 400 г печурки, челядинки или други пресни гъби по избор
- 2 глави лук
- 50 г масло
- 50 мл зехтин
- 500 замесено тесто с мая (купено или ваше дело)
- 4 с.л. готварска сметана
- 2 яйца + 1 жълтък
- 100 г кашкавал
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Нарежете гъбите на едро, като си запазите няколко за украса по желание.
2. Нарежете лука.
3. Сгорещете на тиган зехтина и маслото и запържете в тях лука. Щом започне да покафенява, добавете гъбите и гответе около 10-тина минути, като периодично размешвате. Овкусете с подправки.
4. Вземете кръгла тава с диаметър около 26 см. и високи стени. Намаслете я отвътре. Раточете тестото така, че да обхване дъното и стените на съда. Запазете си малко тесто за украса.
5. Изсипете вътре гъбената запръжка. Отгоре рендосайте кашкавала.
6. Разбийте яйцата със сметаната и залейте отгоре.
7. С отделеното тесто направете украса, подобна на кръстосаната решетка на американските пайове. Така гъбената ви питка ще заприлича на кошница. Разбийте жълтъка и намажете хлебчето, за да блесне.
8. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути. Ако не е готова питката - допечете.
9. Поднесете украсена с гъби и наситнени зелени подправки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ