Телешко или пуешко задушено
Задушено месо с картофи, моркови и подправки.
Необходими продукти:
- 450 г нетлъсто телешко или пуешки гърди, нарязано на кубчета
- пълнозърнесто брашно
- ¼ ч.л. сол (по желание)
- ¼ ч.л. пипер
- ¼ ч.л. кимион
- 1½ с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън, счукан
- 2 средни глави лук, нярязан на филийки
- 2 стръка целина, нярязана на филийки
- 1 средна червена или зелена сладка чушка, нарязана
- 1 среден домат, наситнен
- 5 ч.ч. телешки или пуешки бульон, без мазнината
- 5 малки картофа, обелени и нарязани на кубчета
- 12 малки моркова
- 1¼ ч.ч. зелен грах
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 180°С.
2. Смесете брашното със сол, пипер и кимион и оваляйте телешкото или пуешкото в сместа. Изтърскайте излишното брашно.
3. В голям тиган сгорещете зехтин на умерено силен огън. Прибавете месото и сотирайте до покафеняване за около 7–10 мин.
4. Сложете в огнеупорен съд за печене.
5. Прибавете счукания чесън, лука, целината и чушките в тиганче и запържете до омекване на зеленчуците - около 5 мин.
6. Прибавете домата и бульона. Оставете да заври и полейте с този сос месото.
7. Покрийте с капак и печете 1 час на 180°С.
8. Извадете от фурната и прибавете картофите, морковите и граха.
9. Печете още 20–25 мин. или до омекване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ