Чили с пуешко, боб и бекон
Пикантно пуешко месо с плодове и доматен сос.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. накълцан лук
- 4 скилидки чесън
- 1 ч.ч. накълцана зелена чушка
- ¼ ч.ч. зехтин
- 2 консерви домати (от по 500 г), намачкани
- 2 кутии боб (450 г), изцеден от течността
- 2 резена бекон, нарязани на дребно
- 2 с.л. доматено пюре
- ¾ ч.ч. пилешки или пуешки бульон
- 2 с.л. чили на прах
- 1 с.л. стрит кимион
- 1 с.л. червен пипер на люспи
- 1 ч.л. сушен риган
- 1 с.л. сол или повече
- ½ ч.л. черен пипер
- 3 до 4 ч.ч. сварено месо от пуйка, накъсано на парчета
- 3-4 парчета ананас, нарязани на дребно
- ¼ ч.ч. сок от ананас
- настъргано сирене чедър
- накълцан зелен лук
- заквасена сметана за допълнителна гарнитура
Начин на приготвяне:
1. Изпържете лука и зелената чушка в голям тиган на умерен огън, като разбърквате, докато добият златист цвят (около 5 мин.).
2. Добавете чесън, чили на прах, кимион и червен пипер на люспи и оставете на огъня за минута-две, като разбърквате. Добавете още зехтин, ако смятате за необходимо.
3. Добавете доматите, доматеното пюре, бульона, боба, сушения риган, солта, пипера, бекона, ананаса, сока от ананас и свареното месо от пуйка. Изчакайте сместа да закъкри и намалете огъня на ниска степен. Махнете капака и оставете чилито да къкри в непокритата тенджера за час.
4. Добавете сол на вкус.
5. Сервирайте с настърганото сирене чедър, накълцания кромид лук или заквасената сметана.
Чилито може да се съхранява в хладилник 2 дни или да се замрази във фризера 2 месеца, преди да се сервира.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ