Телешко задушено с гъби и моркови
Телешки кубчета със соев сос и оризово вино.
Необходими продукти:
- 500 г телешко, нарязано на кубчета
- 5 сушени гъби шийтаке, разполовени
- 2 моркова, нарязани
- 2 скилидки чесън, счукан
- 1 с.л. джинджифил, счукан
- 1/2 глава бял лук, тънко нарязан
- 3 с.л. олио
- 1.5 ч вода
- 1/2 ч соев сос
- 1.4 ч оризово вино или сухо шери
- черен пипер
- сол
- суха подправка "Пет подправки"
- царевично нишесте
- 5-7 зърна черен пипер (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Мариновайте телешкото с черен пипер, сол, царевично нишесте и сухата подправка в затваряща се найлонова торбичка за поне 30 мин.
2. Накиснете сушените гъби в малко вода. Запазете водата за после.
3. Сгорещете 1 с.л. олио в уока на слаб огън и запържете лука за около 15 мин.
4. Докато чакате телешкото да се маринова, а лукът да се запържи, пригответе джинджифила, чесъна и морковите.
5. Извадете лука и заделете.
6. Сгорещете останалите 2 с.л. олио на средно-силен огън.
7. Запържете като разбърквате джинджифила и чесъна, докато си пуснат аромата.
8. Запържете като разбърквате телешкото, докато покафенее от всички страни и е готово на 70%.
9. Сложете лука и сушените гъби в уок и разбъркайте няколко пъти, за да ги смесите.
10. Можете да ги прехвърлите в глинен съд или продължете да готвите в уока.
11. Прибавете запазената вода от гъбите, соев сос, оризовото вино, зърната черен пипер и разбъркайте хубаво.
12. Увеличете огъня до силен и оставете да заври.
13. Когато кипне, намалете огъня на слаб и оставете да къкри 1 час непокрито.
14. Сложете морковите и варете още 30 мин. или докато морковите омекнат.
Съвет: разбърквайте често, за да не изгорят продуктите на дъното и ако е необходимо, добавяйте вода; можете да сгъстите соса като прибавите царевично нишесте, разтворено в студена вода.
Поднесете върху паста или ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ