Телешко варено с картофи и патладжани
Телешка яхния със зеленчуци и сос.
Необходими продукти:
- 600 г телешко месо (приблизително)
- 2 дафинови листа
- 8 зърна бахар
- 10 зърна черен пипер
- 1 глава лук
- 1 морков
- 3 с.л. брашно
- 2 патладжана
- 4 домата
- 4-6 картофа
- 50 г масло
- сол и пипер на вкус
- пресен магданоз за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Телешкото месо нарежете на парчета, залейте със студена вода (около 1,2 литра) и пуснете да заври. Щом кипи 5 минути, отпенете. Добавете дафиновия лист, зърната пипер и бахар и нарязаните на едро моркови и лук. Оставете да ври под капак за около час (може дори и 2 часа), за да се превърне в крехка мръвка.
2. През това време пуснете и картофите да се сварят. Нужно им е само толкова, колкото да се обелят на ръка, не е необходимо да са съвършено сварени.
3. И докато всичко това се готви, захванете се с патладжаните. Обелете ги, разполовете ги по дължина през средата и осолете. Оставете настрани за 15 минути, за да си пуснат горчивината. После отмийте под течаща вода. Намажете с олио и запечете за 15-тина минути на 180 градуса. Трябва само да омекнат.
4. Доматите разрежете на половинки и обелете. Всяка половинка нарежете на още 3 парчета. Тук говорим за домати среден размер. Ако са по-големи - нарежете на повече.
5. Готовите картофи охладете, обелете и нарежете на едри парчета.
6. Готовите патладжани нарежете на едри полумесеци.
7. Прецедете бульона от телешкото. Върнете месото в същата тенджера и го залейте с 600-700 мл от бульона. Ако течността ви е извряла повече, добавете малко вода. Лука, моркова, дафиновите листа и зърната пипер и бахар - изхвърлете.
8. Добавете при телешкото картофите, патладжаните и доматите и пуснете да ври отново. След 15 минути гребнете черпак от бульона и в него разбийте брашното. Прибавете го на тънка сртуя към ястието и варете още 10 минути.
9. Подправете със сол и пипер, добавете маслото и махнете от огъня. Сервирайте топло с листенца пресен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ