Телешко варено – спомен от казармата
Това е моята рецепта за телешко варено с едри зеленчуци, която научих от готвача в казармата в Русе. Правя я вече 20 г и никой не се е оплакъл.
Необходими продукти:
- телешко месо - джоланчета, кокалчета
- лук
- картофи
- моркови
- целина
- сол
- черен и червен пипер
Начин на приготвяне:
Най-важното в тази рецепта е, че всичко се вари цяло или нарязано на едри парчета. Можете да си подберете по дребни картофи – за тях е задължително да се готвят цели, това е чара на ястието. Готви се в тенджера под налягане. За 1 – 1.30 часа.
Първо измивате месото и го оставяте да заври в тенджерата без капак. През това време обелвате зеленчуците и ги подготвяте за варене. Картофите остават цели или на половинки, ако са много едри, лука - на четири, морковите - на осминки, корена на целината - на едро, а лисата - на ситно. След като месото поври 10 минути, махате от котлона, изхвърляте водата и го измивате. После поставяте всички продукти в тенджерата заедно с подправките и без вода. Хубаво разбърквате, за да се овкуси всичко. Добавяте вода, колкото да ги покрие и затвярте под капак. След като заври на максимална степен, намаляте огъня и варите в тенджерата под налягане за 1 час.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ