Телешки пържоли с вино и гъби
Телешки стек на тиган със заливка от гъбен сос.
Необходими продукти:
- 2 големи сочни телешки пържоли
- 100 мл червено вино (мадейра)
- 1 глава лук шалот
- 100 мл вода
- 100 г пресни гъби
- 2 с.л. зехтин за готвене
- сол и пипер
- 1 ч.л. царевишно брашно или нишесте
Начин на приготвяне:
1. Обтрийте месото със сол и пипер. Сгорещете 1 с.л. зехтин в тиган и запечете мръвките. Първо на силен огън за по 2 минути от страна, след това на умерен огън за още по 4 минути от страна или докато прецените, че са в желаната степен на изпичане според вкуса ви. Прехвърлете ги в лист алуминиево фолио и увийте докато са топли да почиват.
2. В същия тиган сгорещете другата лъжица зехтин. Запържете в нея наситнения шалот.
3. Добавете виното, 1/4 с.л. сол и щипка черен пипер и гответе на умерен огън до редуцирането на алкохола.
4. Добавете наситнените гъби и гответе до омекването им.
5. Сипете нишестето и малко вода, за да се получи гъст сос. Бъркайте енергично, за да не се образуват бучки.
6. Отвийте пържолите и ги сложете в индивидуални чинии. Залейте със соса и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ