Телешки плескавици с лук, кисели краставички и цвекло
Огромни кюфтета от телешка кайма с лук, цвекло, каперси и яйца.
Необходими продукти:
- 500 г смляно телешко месо
- 100 г лук
- 1 глава варено цвекло (купете си готово сварено или вакуумирано цвекло, за да не губите време за варенето му
- 40 г каперси или кисели краставички
- 2 скилидки чесън
- 2 яйца
- 1/3 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. сол
- 2 с.л. олио
- пресни зеленчуци за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Изсипете телешкото в купа и добавете минатия през чопър или силно наситнен лук и рендосаното или наситнено цвекло.
2. Овкусете със сол и пипер, наситнете кисели краставички или каперси и също прибавете в ястието. Чесъна минете през преса или намачкайте и изсипете в купата заедно с яйцата.
3. Замесете много добре. Ползвайте ръкавици, за да не се оцветите от цвеклото.
4. С ръце оформете 4 големи плескавици - една по една, като си помагате с нож или обратното на лъжица. Трябва да станат с дебелина около 1,5-2 см и диаметър - по-голям от дланта ви. Редете готовите телешки кюфтета в съд, застлан с хартия за печене. Приберете за 15 минути във фризера или за 30 минути в хладилника.
4. Сгорещете олиото в тиган и печете кюфтетата за по 3-4 минути от страна. Така ще станат степен мидиъм. Гответе при поставяне на умерен към силен огън и веднага след това намалявайте температурата на умерена. По този начин ще се запечатат без да се разпадат.
5. Готовите кюфтета поднесете с гарнитура от пресни зеленчуци или друго по желание.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ