Телешки кюфтенца по австралийски
Пържени кюфтета с горчица.
Необходими продукти:
- 250 г масло
- 200 г телешка кайма
- 50 г лук, фино нарязан
- 10 г суха универсална подправка
- 10 мл лимонов сок
- 1 стрък магданоз, фино нарязан
- 50 г брашно
- 100 мл мляко
- 100 мл телешки бульон
- 150 г галета
- 1 яйце, разбита с 15 мл вода
- сол и прясно смлян черен пипер на вкус
- олио за пържене на маслена баня
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете малко масло в тиган за пържене и сотирайте телешкото и лука до покафеняване.
2. Отцедете в гевгир и сложете в купа.
3. Прибавете сол, пипер, половината суха подправка, лимоновия сок и магданоза.
4. Сгорещете останалото масло в тенджерка и прибавете брашното, като разбърквате.
5. Гответе 2 - 3 мин. и прибавете телешкия бульон и млякото.
6. Гответе още известно време, като разбърквате, докато заври и се сгъсти.
7. Прибавете телешкото и разбъркайте.
8. Свалете от котлона и оставете да се охлади.
9. След това оставете за поне 3 часа в хладилника докато изстине напълно.
10. Когато се втвърди, оформете малки топчици с големината на хапки.
11. Прибавете останалата суха подправка при галетата.
12. Оваляйте кюфтенцата в тази смес и ги потопете в яйцето, разредено с вода, след това отново в овкусената галета.
13. Сгорещете олиото в дълбок тиган или тенджерка и изпържете по няколко кюфтенца наведнъж до златисто.
14. Отцедете върху хартия и поднесете веднага с горчица.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ