Регистрация

Телешки борш с хлебчета и чеснов сос

Телешки борш с хлебчета и чеснов сос
Трудно   |   Порции 6   |   Видяна: 2772

Зеленчукова супа с телешки бульон, чеснов сос и малки питки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За борша:

  • 3 литра бульон, който ще приготвим сега
  • 500 грама телешко месо (мазничко и с кости - най-добре - гърди)
  • 100 грама цвекло
  • 200 грама зеле
  • 150 грама картофи
  • 150 грама лук (2 глави - 1 за бульона и една за супата)
  • 100 мл доматен сос или доматено пюре
  • 2 моркова - един за бульона и един за супата
  • 50 грама корени магданоз или целина (по желание)
  • 10 грама чесън
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 с.л. брашно
  • 50 грама масло
  • вода
  • дафинов лист
  • наситнен магданоз за поднасяне
  • сметана за поднасяне

За хлебчетата:

  • 300 грама брашно
  • 140 мл затоплено мляко
  • 20 грама захар
  • 12 грама жива мая
  • 50 грама растителна мазнина
  • 1-2 щипки сол
  • жълтък или цяло яйце за намазване

За чесновия дресинг:

  • 40 мл растително масло
  • 10 скилидки чесън
  • 80 мл вода или квас

Начин на приготвяне:

1. Да започнем с приготвянето на бульона. Сложете месото да се вари в 3-3,5 литра вода, като периодично обирате събралата се отгоре пяна. Първо го измийте добре, след това разделете на големи парчета и накрая залейте със студена или хладка вода. Важно е да се готви на слаб или умерен огън, за да може да пусне по-добре вкуса си. Посолете малко, но не прекалявайте, защото на финала така или иначе ще осолим на вкус целия борш.

2. След един час кипене пяната, която се отделя ще намалее или ще спре. Идва ред да добавите наситнена глава лук, нарязан на едро морков, глава целина или магданоз. Когато мръвките започнат да се разпадат от костите, извадете месото и оставете кокалите да кипят на умерен огън с водата още известно време. Така бульонът става по-силен. 

3. Когато е готов, го прецедете и го изсипете в тенджерата, в която ще правите супата. Тя трябва да е с добре затварящ се капак. За начало запържете наситнен лук и рендосан морков в малко количество растителна мазнина и изсипете в бульона, който вече сте пуснали да къкри. След това разтопете маслото и запържете в него 1 с.л. брашно. Добавете в супата заедно с доматеното пюре.

4. Рендосайте цвеклото, картофите нарежете на ситни кубчета и пуснете да се варят за 15 минути на умерена температура. Добавете и зелето - на тънки лентички. Сложете сол, черен пипер, дафинов лист. Захлупете под капака да къкри и не отваряйте в следващия четвърт час.

5. В оригиналния украински борш накрая се добавя и лъжица-две свинска мас. Ако желаете, го направете. Ние слагаме само няколко скилидки намачкан чесън, за да придадат традиционния вкус на супата.

6. При сервиране добавете парче телешко месо, лъжица заквасена сметана и поръсете с наситнен магданоз.

7.  За хлебчетата замесете тесто като първо разтворите маята в малко топло, но не вряло мляко с лъжичка захар. След като шупне, добавете млечната смес в пресятото брашно, сложете щипка сол и растителна мазнина. Месете до получаването на меко нелепкаво еластично тесто, което оставете да втасва на топло до удвояване на обема.

8. Оформете малки питки от тестото и ги подредете в тавичка, застлана с хартиено фолио. Намажете с разбит жълтък или яйце и оставете да се пекат на 180-200 градуса до готовност.

9. Пригответе чесновия сос като смесите намачканите скилидки чесън с растителната мазнина и вода или квас.

10. Поднесете всичко заедно.

Източник: lozhka.su

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
трагедия
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта